RiktigVerktøy.no Søk

Typisk norsk å være hobbysnekker

Det sies at nordmenn er født med ski på beina og mange er nok det, men det kan se ut til at en god del nordmenn også er født med hammer i den ene hånda og drill i den andre. Vi er faktisk på verdenstoppen i oppussing! Prognosesenteret kan fortelle oss at omtrent 1 000 000 husstander vil i år – og hvert år – gjennomføre ett eller flere oppussingsprosjekt innvendig eller utvendig. Denne millionen husstander kommer samlet til å bruke 80 milliarder kroner på oppussing i 2018. For å sette dette i litt perspektiv, så er posten for transport og kommunikasjon på statsbudsjettet for 2018 på 67 milliarder, 55 milliarder er satt av til forsvaret og 39 milliarder til høyere utdanning og fagskoler. Så 80 milliarder til oppussing må kunne sies å være en betraktelig sum!

Hva er så årsaken til at vi nordmenn pusser opp med glødende interesse og i stadig økende tempo? Her spiller nok årstider og klima en ganske stor rolle, da behovet for fornying og vedlikehold øker suksessivt med værharde forhold. Men hovedårsaken er nok denne bølgen av oppussingsprogrammer, interiør- og hagemagasiner og interiør- og hagebloggere som i årevis har skylt over oss – og som på ingen måte ser ut til å løye. De inspirerer og lærer bort til alle årstider, gir oss ideer til både enkle og avanserte DIY-prosjekter, som vi stort sett kan få til med basisverktøyet de fleste av oss har i boden. Ute er det plattinger, levegger, grillplasser og blomsterbed som blir snekret opp og inne skifter vi tapeter, gulv og kjøkkeninnredninger over en lav sko. Vi elsker å ha det pent rundt oss der vi er – og her i landet er vi mye innendørs om vinteren og utendørs om sommeren, uansett om det betyr at vi må grille i regnvær.

 

Så, hva trenger du i denne verktøykassen for å kunne gjøre litt småtteri rundt i hjemmet? Vi har laget en basisoversikt du kan ta utgangspunkt i:

 

Håndsag – husk at det er ikke rå håndkraft som sager, men jevnt trykk og teknikk. Skal du gå på større prosjekter enn å dele noe i to, så må du over på el-sager.

Drill – kan brukes til å skru inn skruer eller omvendt. Med en basisvariant kan du skru sammen møbler, henge opp bilder, hyller og speil. En med litt mer kraft kan hjelpe deg med de litt større prosjektene, som plattingen eller grillplassen.

Bits – ulike bits passer til ulike skruer. Et variert utvalg her vil sørge for at du alltid har tilgang på riktig type.

Skrutrekker – her kan du kjøpe sett med mange ulike trekkere, eller skrutrekkersett med magnet og bits. Sistnevnte tar minst plass og du får mye for lite, mens enkelttrekkere kanskje er mer solide for hardere bruk. Se litt på behovet ditt her.

Unbrakonøkkel – kan brukes til å stramme eller feste skruer for hånd og i vinkler som er vanskelige å komme til med større verktøy.

Kniv – brukes til å åpne pakker, skjære til gipsplater, kutte tapet og lignende. Du kommer langt med en tapetkniv med utskiftbare blader, men vurder også en tollekniv for de litt grovere kuttebehovene.

Tang – kan brukes til å holde og klippe ulike ting som ledninger etc. Et enkelt tangsett holder til hobbybruk, skal man gjøre mer avanserte ting, så se på tang etter behov.

Hammer – ikke kjøp den aller billigste hammeren, husk spiker i litt ulike størrelser.

Skiftenøkkel – en justerbar nøkkel holder til basisbehov, men dersom det er mye som skal skrus/løsnes, anbefaler vi et sett med fastnøkler.

I tillegg er meterstokk, vater og en arbeidslampe etter behov, noe vi kan anbefale.

 

Fortell oss gjerne hva som er ditt prosjekt i sommer! Har du dessuten et verktøy du ikke klarer deg uten? 🙂 

 

(Bilder: Bosch Norge)

© RiktigVerktøy.no 2018