RiktigVerktøy.no Søk

Noen tips for båtpleie før sommeren

Når våren endelig kommer etter en lang, kald og mørk vinter, så våkner båtentusiastene og klør i fingrene etter å få båten klar for en ny sesong. Noen båteiere benytter båten om vinteren i tillegg til om sommeren, men selv de bør sette av tid til båtpleie før en ny sesong er i gang. Enten du liker å fiske, ligge på et øde svaberg og slikke sol eller du benytter båten fordi den frakter deg raskt og effektivt fra et sted til et annet, så fortjener den god båtpleie for at den skal forbli så feilfri som mulig. Vann bringer med seg planter og annet som fester seg på båten og som må fjernes før og etter hver sesong hvis man vil unngå at dette tærer på skroget. Hvis man ikke bryr seg med båtpleie før hver sesong, så er det dette som er resultatet. Selv plastbåter blir stygge hvis de ikke vedlikeholdes, og etter lang nok tid, så er det ikke lett å gjøre noe med skadene. Trebåter lider enda mer hvis man ikke tar seg godt av dem hver vår og høst. Hvis sjøens beboere får jobbe fritt med treverket, så råtner det raskt.

Beskytte overflater på plastbåten

Plastbåten kan holdes godt ved like om båtpleien innebærer rengjøring av båten i tillegg til beskyttelse av overflater slik at ikke planter og annet fester seg på plasten. Man får mye igjen for å legge på et godt lag med voks på båten før sesongen er i full gang. Spesielt er dette viktig for båter som ligger på vannet hele sommeren. En RUPES LHR 12E DUETTO DELUXE KIT hjelper deg slik at jobben med å beskytte båten din går raskt og effektivt. Alle ønsker jo helst å få båten på vannet og ikke bruke hele sommeren på båtpleien.

Tresjekta krever en god del pleie

Selv om mange velger plastsjekter da disse krever mindre vedlikehold, så finnes det fortsatt mange som med stolthet setter treskjekta si på vannet år etter år. Selv om tresjekter krever mye vedlikehold og en god del arbeid hvert år før man får dem på vannet, så velger mange denne jobben. En tresjekte er en livsstil mer enn en båt, og man må kunne håndtere det meste selv da det er langt mellom båtbyggere og verksteder som kan hjelpe deg å reparere den om noe går i stykker. Mange lærer seg derfor alt om tresjekta si slik at de kan holde den flytende i flere år til, i tillegg til at motoren fortsetter å skyve båten fremover i et bedagelig tempo slik at man kan nyte det fine sommerværet. Treverket i ei sjekte krever mer enn plasten på en plastbåt for å holde båten tett og flytende. Den skal trutnes og behandles, og gjøres ikke dette riktig, så går den rett til bunns. De som ønsker seg en trebåt men som ikke har gjort bra nok undersøkelser i forkant, har opplevd denne typen resultat når båtpleien ikke er gjennomført godt nok.

Overhaling av motoren

Om det er plastbåt eller trebåt, eller om det gjelder bensin- eller dieselmotor, så krever også motoren sin del av båtpleien. Ingenting er mer kjedelig enn når motoren stopper langt ute på sjøen. På sjøen ønsker man å kunne ha tillit til at motoren bringer en tilbake til land etter man nyter sjølivet. For å kunne håndtere de fleste utfordringer med motoren, så er det en stor fordel med et Mannesmann pipesett 215 deler. Med dette kan du justere de fleste skruer og muttere slik at du får motoren stilt inn akkurat slik den burde være.

Mannesmann Pipesett 215 deler

 

Klar for skjærgården

Etter noen timer eller dager med båtpleie er båten endelig klar for skjærgården. Da kan man nyte alle gode, varme sommerdager ute på åpent vann med fiskesnøret over ripa, eller iført bikini eller shorts oppe på dekk.

© RiktigVerktøy.no 2017